Kąty Wrocławskie Strona Główna Kąty Wrocławskie
Kąty Wrocławskie

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ideologia przeciw sportowi, czyli popis "Gazety Wyborcz
Autor Wiadomość
Exec
gaduła expert

Wysłany: Pią Mar 23, 2007 5:12 pm   Ideologia przeciw sportowi, czyli popis "Gazety Wyborcz

W związku, że nadal mamy problemy z działaniem strony internetowej klubu, pozwalam sobie zamieścić tutaj komentarz dotyczący dzisiejszej publikacji "Gazety Wyborczej". Ci, którzy artykuł czytali wiedzą, że ma on tyle wspólnego z rzetelnością i obiektywizmem co sędziowanie w meczu w Ząbkowicach z uczciwością i sumiennością. Ale po kolei...

Sugestie w tytule.

Sam tytuł artykułu "Minister nie pomógł" wraz z podtytułem sugeruje, że starano się użyć domniemanych osobistych kontaktów w ministerstwie żeby sprawę zakończyć. W środę Prezes Białek po konsultacjach z kilkoma działaczami, zdecydował się powiadomić o całej sprawie ministerstwo i spróbować uzyskać pewne wyjaśnienia. W DZPN nikt nie wskazał mu konkretnego paragrafu uzasadniającego zawieszenie całego klubu za nieuiszczenie kary nałożonej przez prezesa tego klubu - tłumaczyli to najpierw nieobecnością osoby która wydała taką decyzję, później nieznajomością tematu. Prezes uważał, że decyzja jest niesłuszna i krzywdząca, w związku z czym zadzwonił do ministerstwa, ponieważ struktury PZPN to sitwa kolesi i wiedział że przez nich nie będzie miał szans na obiektywny osąd. Wczoraj dowiedzieli się o tym reporterzy Gazety Wyborczej i zadzwonili do Prezesa. Co dziwne - nie pytali specjalnie o szczegóły sprawy, ale o znajomości w ministerstwie, poglądy polityczne, szczegóły dotyczące spotkań z politykami. Jeszcze wczoraj wieczorem ostrzegłem Prezesa, że Wyborcza szykuje kolejny paszkwil ideologiczny, mający wykazać załatwianie spraw po znajomości. Dzisiaj okazało się, że miałem 100% rację.

Poglądy polityczne a sport.

Już w podtytule artykułu Gazeta Wyborcza umieściła informację o prawicowości prezesa, co czytelnicy poddający się ich propagandzie od razu odpowiednio skojarzą. Później starano się wykazać korelację pomiędzy stowarzyszeniem "Forum Polskie" (w którym zasiadają głównie przedsiębiorcy oraz ludzie o konserwatywnych poglądach w poprawnym tego słowa znaczeniu) a "prawicową" Ligą Polskich Rodzin. Kilkukrotnie temat się przewija, nawet w wywiadzie z Panem Mariuszem Książczykiem pytają o okoliczności poznania się z Prezesem. Artykuł nie pozostawia złudzeń co do intencji Gazety Wyborczej - wykorzystują wszystko co mogą, by zaszkodzić ludziom oraz ugrupowaniom o poglądach prawicowych i potocznie uznawanych za prawicowe.

Kłamstwa i kłamstewka.

Wypunktuje i wyprostuję to, co mi się rzuciło w oczy :

-Prezes Białek nie pojawił się tylko na jednym spotkaniu na które dostał wezwanie - dotarło ono do Klubu dwie godziny po rozpoczęciu spotkania w Wydziale (po godzinie 14 w dniu zebrania)

-Pan Koziński najzwyczajniej w świecie kłamie mówiąc, że nic nie wie o kasecie z meczu. Inaczej : może nie wiedzieć o kasecie, ale na pewno wie o płycie DVD na której widać "uczciwe" sędziowanie Krystiana Majchrowicza. Sam odbierałem gotowe płyty i roznosiłem ludziom (może o tym zaświadczyć Krzysztof Witaszek, który dostał ode mnie kopię). DVD Wydział Dyscypliny podobno nie przyjął, ponieważ nie stanowi żadnego dowodu - ktoś stamtąd tłumaczył, że nagranie musi być wykonane przez telewizję ogólnopolską lub regionalną, żeby miało ważność dowodu.

-Gazeta Wyborcza sugeruje że kasety "raczej nie ma". Wiedzą, że nagranie jest, ale nie chcieli być posądzonymi o kłamstwo więc użyli zręcznej manipulacji słowem. Ciężko też wierzyć ich informatorowi, który mówi jak to po 14 minucie popsuł się sprzęt. Awaria nastąpiła dopiero w drugiej połowie.

Co dalej?

Ci, co byli w Ząbkowicach tego pamiętnego dnia, widzieli wszystko. Kilka dni przed meczem dostawałem sygnały o tym, że będzie kręcenie. Ale okazuje się, że Prezes ma być tylko chłopcem do bicia przez DZPN - jak sam przewodniczący WD tłumaczy : "prezes klubu nie jest od oceniania sędziów". Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę drodzy działacze i kibice co to tak naprawdę oznacza... Sugestia jest prosta - od oceniania jesteśmy my a wy siedźcie cicho!!! Żeby pokazać kto tu jest górą, mecz z Oleśnicą skończył się wysoką liczbą żółtych i czerwonych kartek dla nas - komentarz zbyteczny. Jak Klub może się bronić przed powoli rozbijanym układem w strukturach PZPN? Nie może w żaden. Nawet kiedy dostajemy anonimowe sygnały, nawet posiadając nagrane mecze z ewidentnymi przykładami kręcenia, nie możemy nic zrobić, bo narażamy się na kary wywodzące się w linii prostej od stalinizmu (odpowiedzialność zbiorowa klubu za słowa prezesa, nieograniczona władza władz Związku, biurokracja uniemożliwiająca zapoznanie się z dokumentacją na podstawie której nakłada się kary - jednym słowem "dajcie mi człowieka a ja znajdę paragraf"), a jak staramy się zbyt mocno to czyhają na nas "rzetelni" "dziennikarze" "Gazety Wyborczej" z "obiektywnymi" artykułami. Nie pozostaje nic innego, jak w ciszy prowadzić zespół i uważać, żeby nie mówić pewnych rzeczy zbyt głośno, bo może się okazać że fatalne sędziowanie w meczu z Ząbkowicami (1 miejsce w lidze) i Oleśnicą (3 miejsce) to tylko przypadek, zresztą nie nam ich oceniać - od tego są przecież uczciwi obserwatorzy.

W dniu dzisiejszym zapłaciliśmy 500 złotych kary i drużyna została dopuszczona do rozgrywek. Czy zawieszenie drużyny jest karą adekwatną do niezapłacenia 500 złotych, czy może chodzi tutaj o coś innego - o manifestację władzy względem niepokornych działaczy, domagających się uczciwości i rzetelności?

Niech ci, którzy oglądali nasze mecze ocenią sami.

Poziom: 15 HP   1%   4/488
   MP   100%   233/233
   EXP   88%   31/35
kamissol 
gaduła średniozaawansowana

Wysłany: Pią Mar 23, 2007 7:49 pm   

Obiektywność Gazety Wyborczej zachwiała sprawa Arcybiskupa Wielgusa
Ja bym proponował w miarę możliwości małe fragmenty z meczu w Ząbkowicach zamieścić na Youtubie, wtedy cała Polska mogła by na własne oczy zobaczyć jak było.
7 kwietnia jest mecz Motobi-Orzeł Ząbkowice pozostaje na boisku udowodnic kto naprawdę jest lepszy i zasługuje na awans. 8)

Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   61%   8/13
MaciekKlag
gaduła średniozaawansowana

Wysłany: Sob Mar 24, 2007 9:12 am   

Portal www.katywroclawskie.com z miłą chęcią udostępni miejsce na fragmentu filmu z Ząbkowic. Może tym samy zostaną rozwiane plotki, jakoby film nie istniał.
Pozdrawiam
maciek klag

Poziom: 4 HP   0%   0/61
   MP   100%   29/29
   EXP   27%   3/11
Odpowiedz do tematu