|
Kąty Wrocławskie
Kąty Wrocławskie
|
|
Ideologia przeciw sportowi, czyli popis "Gazety Wyborcz |
| Autor |
Wiadomość |
Exec
gaduła expert

|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 5:12 pm Ideologia przeciw sportowi, czyli popis "Gazety Wyborcz
|
|
|
W związku, że nadal mamy problemy z działaniem strony internetowej klubu, pozwalam sobie zamieścić tutaj komentarz dotyczący dzisiejszej publikacji "Gazety Wyborczej". Ci, którzy artykuł czytali wiedzą, że ma on tyle wspólnego z rzetelnością i obiektywizmem co sędziowanie w meczu w Ząbkowicach z uczciwością i sumiennością. Ale po kolei...
Sugestie w tytule.
Sam tytuł artykułu "Minister nie pomógł" wraz z podtytułem sugeruje, że starano się użyć domniemanych osobistych kontaktów w ministerstwie żeby sprawę zakończyć. W środę Prezes Białek po konsultacjach z kilkoma działaczami, zdecydował się powiadomić o całej sprawie ministerstwo i spróbować uzyskać pewne wyjaśnienia. W DZPN nikt nie wskazał mu konkretnego paragrafu uzasadniającego zawieszenie całego klubu za nieuiszczenie kary nałożonej przez prezesa tego klubu - tłumaczyli to najpierw nieobecnością osoby która wydała taką decyzję, później nieznajomością tematu. Prezes uważał, że decyzja jest niesłuszna i krzywdząca, w związku z czym zadzwonił do ministerstwa, ponieważ struktury PZPN to sitwa kolesi i wiedział że przez nich nie będzie miał szans na obiektywny osąd. Wczoraj dowiedzieli się o tym reporterzy Gazety Wyborczej i zadzwonili do Prezesa. Co dziwne - nie pytali specjalnie o szczegóły sprawy, ale o znajomości w ministerstwie, poglądy polityczne, szczegóły dotyczące spotkań z politykami. Jeszcze wczoraj wieczorem ostrzegłem Prezesa, że Wyborcza szykuje kolejny paszkwil ideologiczny, mający wykazać załatwianie spraw po znajomości. Dzisiaj okazało się, że miałem 100% rację.
Poglądy polityczne a sport.
Już w podtytule artykułu Gazeta Wyborcza umieściła informację o prawicowości prezesa, co czytelnicy poddający się ich propagandzie od razu odpowiednio skojarzą. Później starano się wykazać korelację pomiędzy stowarzyszeniem "Forum Polskie" (w którym zasiadają głównie przedsiębiorcy oraz ludzie o konserwatywnych poglądach w poprawnym tego słowa znaczeniu) a "prawicową" Ligą Polskich Rodzin. Kilkukrotnie temat się przewija, nawet w wywiadzie z Panem Mariuszem Książczykiem pytają o okoliczności poznania się z Prezesem. Artykuł nie pozostawia złudzeń co do intencji Gazety Wyborczej - wykorzystują wszystko co mogą, by zaszkodzić ludziom oraz ugrupowaniom o poglądach prawicowych i potocznie uznawanych za prawicowe.
Kłamstwa i kłamstewka.
Wypunktuje i wyprostuję to, co mi się rzuciło w oczy :
-Prezes Białek nie pojawił się tylko na jednym spotkaniu na które dostał wezwanie - dotarło ono do Klubu dwie godziny po rozpoczęciu spotkania w Wydziale (po godzinie 14 w dniu zebrania)
-Pan Koziński najzwyczajniej w świecie kłamie mówiąc, że nic nie wie o kasecie z meczu. Inaczej : może nie wiedzieć o kasecie, ale na pewno wie o płycie DVD na której widać "uczciwe" sędziowanie Krystiana Majchrowicza. Sam odbierałem gotowe płyty i roznosiłem ludziom (może o tym zaświadczyć Krzysztof Witaszek, który dostał ode mnie kopię). DVD Wydział Dyscypliny podobno nie przyjął, ponieważ nie stanowi żadnego dowodu - ktoś stamtąd tłumaczył, że nagranie musi być wykonane przez telewizję ogólnopolską lub regionalną, żeby miało ważność dowodu.
-Gazeta Wyborcza sugeruje że kasety "raczej nie ma". Wiedzą, że nagranie jest, ale nie chcieli być posądzonymi o kłamstwo więc użyli zręcznej manipulacji słowem. Ciężko też wierzyć ich informatorowi, który mówi jak to po 14 minucie popsuł się sprzęt. Awaria nastąpiła dopiero w drugiej połowie.
Co dalej?
Ci, co byli w Ząbkowicach tego pamiętnego dnia, widzieli wszystko. Kilka dni przed meczem dostawałem sygnały o tym, że będzie kręcenie. Ale okazuje się, że Prezes ma być tylko chłopcem do bicia przez DZPN - jak sam przewodniczący WD tłumaczy : "prezes klubu nie jest od oceniania sędziów". Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę drodzy działacze i kibice co to tak naprawdę oznacza... Sugestia jest prosta - od oceniania jesteśmy my a wy siedźcie cicho!!! Żeby pokazać kto tu jest górą, mecz z Oleśnicą skończył się wysoką liczbą żółtych i czerwonych kartek dla nas - komentarz zbyteczny. Jak Klub może się bronić przed powoli rozbijanym układem w strukturach PZPN? Nie może w żaden. Nawet kiedy dostajemy anonimowe sygnały, nawet posiadając nagrane mecze z ewidentnymi przykładami kręcenia, nie możemy nic zrobić, bo narażamy się na kary wywodzące się w linii prostej od stalinizmu (odpowiedzialność zbiorowa klubu za słowa prezesa, nieograniczona władza władz Związku, biurokracja uniemożliwiająca zapoznanie się z dokumentacją na podstawie której nakłada się kary - jednym słowem "dajcie mi człowieka a ja znajdę paragraf"), a jak staramy się zbyt mocno to czyhają na nas "rzetelni" "dziennikarze" "Gazety Wyborczej" z "obiektywnymi" artykułami. Nie pozostaje nic innego, jak w ciszy prowadzić zespół i uważać, żeby nie mówić pewnych rzeczy zbyt głośno, bo może się okazać że fatalne sędziowanie w meczu z Ząbkowicami (1 miejsce w lidze) i Oleśnicą (3 miejsce) to tylko przypadek, zresztą nie nam ich oceniać - od tego są przecież uczciwi obserwatorzy.
W dniu dzisiejszym zapłaciliśmy 500 złotych kary i drużyna została dopuszczona do rozgrywek. Czy zawieszenie drużyny jest karą adekwatną do niezapłacenia 500 złotych, czy może chodzi tutaj o coś innego - o manifestację władzy względem niepokornych działaczy, domagających się uczciwości i rzetelności?
Niech ci, którzy oglądali nasze mecze ocenią sami. |
_________________ --
Pozdrawiam!
Rafal 'Exec' Bialek
 |
|
|
|
 |
kamissol
gaduła średniozaawansowana
|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 7:49 pm
|
|
|
Obiektywność Gazety Wyborczej zachwiała sprawa Arcybiskupa Wielgusa
Ja bym proponował w miarę możliwości małe fragmenty z meczu w Ząbkowicach zamieścić na Youtubie, wtedy cała Polska mogła by na własne oczy zobaczyć jak było.
7 kwietnia jest mecz Motobi-Orzeł Ząbkowice pozostaje na boisku udowodnic kto naprawdę jest lepszy i zasługuje na awans. |
_________________ Nasze Kąteckie Lwy
Kąty Wrocławskie - Dolina Sportu i Rekreacji
www.motobiklub.pl |
|
|
|
 |
MaciekKlag
gaduła średniozaawansowana
|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 9:12 am
|
|
|
Portal www.katywroclawskie.com z miłą chęcią udostępni miejsce na fragmentu filmu z Ząbkowic. Może tym samy zostaną rozwiane plotki, jakoby film nie istniał.
Pozdrawiam
maciek klag |
_________________ Admin katywroclawskie.com |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|